info@frisbouw.nl
Frisbouw kiest bewust voor biobased en lokale materialen!
Neem contact op
Natuurlijke materialen
Snel naar:

Natuur als bron

Bij Frisbouw gebruiken we de natuur als bron. We kiezen bewust voor biobased materialen die van nature bijdragen aan een gezond en fris binnenklimaat. We werken met schone en veilige materialen, zonder giftige uitstoot. De basis van het bouwsysteem van Frisbouw is hout-, stro- en leembouw. Natuurlijke materialen met vochtregulerende, isolerende, thermische en akoestische eigenschappen. Daarnaast gebruiken we zoveel als mogelijk lokale materialen, het transport wordt zo tot een minimum beperkt.

Een ademende constructie

Damp-open bouwen

Doordat we gebruik maken van de natuurlijke eigenschappen van onze biobased materialen, bouwen we damp-open gebouwen. De constructie en schil van onze gebouwen zijn te vergelijken met de werking van de huid van de mens. Het vocht van onze gebouwen wordt van binnen naar buiten afgevoerd. Denk bijvoorbeeld eens aan een Gore-Tex regenjas, gemaakt van ademend kledingmateriaal dat waterdicht is en tóch waterdamp doorlaat. Je wordt met deze regenjas niet nat van de regen, en ook niet nat van je eigen zweet.

Lager energieverbruik

In een bouwconstructie van Frisbouw kan het vocht opgenomen worden. Later, op een geschikter moment wordt het vocht weer afgegeven. Zowel in de zomer als in de winter heeft dit positieve gevolgen voor het binnenklimaat. Daarnaast zorgt onze bouwconstructie voor een lager energieverbruik voor het verwarmen en koelen van de ruimte. Dit resulteert in meer comfort voor de gebruikers van onze gebouwen.

Frisbouw bouwt damp-open. Vocht wordt opgenomen in de bouwconstructie en op een geschikter moment afgegeven.

Natuurlijke ventilatie

Schone lucht

Schone lucht in een woon- en werkomgeving is erg belangrijk voor je gezondheid. Hiervoor is goede ventilatie nodig die verse lucht moet kunnen aanvoeren en vervuilde lucht en vocht moet kunnen afvoeren. Met ons concept realiseren we een gezond binnenklimaat door gebruik te maken van natuurlijke ventilatie.

Het schoorsteeneffect

In alle leefruimtes worden sensoren geplaatst die samenwerken met ventilatieroosters in de buitengevels. We maken voor de ventilatie en luchtverversing optimaal gebruik van het schoorsteeneffect. Doordat warme lucht opstijgt, wordt de vuile lucht automatisch naar de hal geleid. Een gebouw van Frisbouw is zodanig ontworpen dat de hal dienst doet als ‘schoorsteen’. Hierdoor kan vuile lucht via een kanaal in het dak worden afgevoerd. Daarnaast beschikt een Frisbouw-gebouw over spui ventilatieluiken. Deze kunnen ’s nachts open worden gezet om het gebouw af te koelen en te voorzien van schone lucht. De luiken zijn voorzien van inbraakwerende roosters.

De hal in onze gebouwen doet zijn dienst als ‘schoorsteen’. Warme lucht stijgt op, waardoor vuile lucht kan afvoeren via het dak.

De zon als energiebron

Optimale benutting van licht en warmte

We gebruiken de zon als licht- en energiebron bij Frisbouw. Een belangrijk aspect voor de verlichting en verwarming van onze gebouwen is zonoriëntatie in combinatie met dakoverstekken. Daardoor wordt optimaal gebruik gemaakt van natuurlijke daglichttoetreding. De warmte van de zon wordt optimaal benut in de winter, het binnenklimaat blijft koel en aangenaam in de zomer.

Zonlicht; energie en warmte

Voor de energie- en warmteopwekking gebruiken we PVT-panelen. In deze panelen wordt het zonlicht omgezet in energie en warmte. Deze warmte wordt vervolgens overgebracht naar een warmtepomp om de woning te verwarmen.

De warmte van de zon wordt optimaal benut in de winter, het binnenklimaat blijft koel en aangenaam in de zomer.

Water als kostbare bron

Het sluiten van de lokale waterkringloop

We hebben als doel waterneutraal te zijn. Hierdoor sluiten we de lokale waterkringloop door het water op te vangen, te zuiveren en uiteindelijk weer her te gebruiken. Afhankelijk van de lokale situatie stellen we verschillende oplossingen en systemen beschikbaar. Zelfs 100% off-grid is mogelijk!

Regenwater kunnen we opvangen en zuiveren voor de volledige (drink)watervoorziening van het gebouw. Afvalwater kan worden opgevangen en gezuiverd worden voor hergebruik voor bijvoorbeeld het doorspoelen van de toiletten of het irrigeren van de tuin. Voor de bestrating van het terrein of de tuin adviseren wij altijd halfverhardingen, zodat het water kan infiltreren in de bodem.

Groene daken

Wij maken voor onze platte daken gebruik van groendaken. Een groendak is niet alleen mooi om op uit te kijken. Het biedt ook vele voordelen, zoals waterberging, warmteregulering, geluidsisolatie, luchtzuivering en bevordering van biodiversiteit. Niet alleen een sedumdak kan mooi zijn, wat dacht u van kruiden op uw dak, of vegetatie die speciaal geselecteerd is voor bijen en vlinders.

Regen- en afvalwater kunnen we opvangen, zuiveren en hergebruiken, op deze manier zijn onze gebouwen waterneutraal.

Card image cap
Gezond binnenklimaat

Frisbouw maakt op basis van natuurlijke principes gebruik van een optimale bouwmethode. De onderlinge samenhang van onze bouwtechnieken en -materialen bepaalt het succes van het eindresultaat: een gezond en fris binnenklimaat.

Lees meer
Card image cap
Circulair design

We introduceren een nieuwe modulaire bouwmethode voor woning- en utiliteitsbouw. Uniek aan onze gebouwen is de onderscheidende en herkenbare architectuur met een moderne uitstraling. We leveren maatwerk met behulp van onze prefab bouwelementen.

Lees meer

Updates

NIEUWS

Nieuwbouw Borger

In het Drentse Borger komen in de groene wijk Daalkampen…
Bericht lezen

NIEUWS

Friswonen in het nieuws

Nieuwsgierig naar de eerste Frisbouw-woning? RTV Drenthe nam een kijkje…
Bericht lezen