info@frisbouw.nl
Neem contact op
Friswonen in de praktijk!

Henk Brink opent eerste Frisbouw-woning

Op 9 februari 2022, tijdens de Week van de Circulaire Economie, heeft gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe de eerste Frisbouw-woning officieel geopend. Bij de bouw is voornamelijk gebruik gemaakt van natuurlijke materialen die een positief effect hebben op een gezond binnenklimaat. Daarnaast is de woning volledig circulair ontworpen en gebouwd zodat onderdelen na gebruik geschikt zijn voor hergebruik of recycling.

v.l.n.r. Jan Emmo Hut (Bouwbedrijf Kooi), Martin Smit (Frisbouw) en Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe)

Met de onthulling van de speciale klink heeft gedeputeerde Henk Brink van de provincie Drenthe de woning officieel geopend en is het concept klaar om verder te worden uitgerold. “Tijdens de Week van de Circulaire Economie vragen we graag extra aandacht voor circulaire projecten en bedrijven in onze provincie. De Frisbouw-woning is gebouwd met de nieuwste bouwtechnieken en met oog voor hergebruik en recycling. Het is een van de vele circulaire initiatieven in onze provincie waarmee we stappen zetten richting een volledig circulaire economie.”

Natuurlijk en gezond bouwen voorop
Voor de ontwikkeling van het prototype hebben de initiatiefnemers subsidie ontvangen uit het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en van de provincies Groningen en Drenthe. Dankzij deze steun is een prototype gerealiseerd van een uniek prefab en circulair bouwsysteem waarbij de natuur en de gezondheid van de gebruiker als uitgangspunten dienden. Door gebruik te maken van natuurlijke materialen die een vochtregulerende werking hebben, ontstaat een ademende schil en een aangenaam en gezond binnenklimaat. Voor de verwarming, ventilatie en koeling van de woning wordt optimaal gebruik gemaakt van de zon en verse buitenlucht. Het binnenklimaat wordt continu gemeten en op basis daarvan worden natuurlijke luchtstromen geregeld. Ook wordt het regenwater opgevangen en voor diverse doeleinden hergebruikt.

Circulaire oplossingen
Bij de bouw is gebruik gemaakt van diverse circulaire principes: alle gebruikte materialen zijn schoon, veilig én zijn biologisch afbreekbaar of recyclebaar zonder kwaliteitsverlies. Zo zijn de trap, kozijnen en deurklinken van aluminium, een materiaal dat eenvoudig 100% te recyclen is. Dit is slechts een beperkte selectie van de circulaire oplossingen die zijn toegepast.

Klaar voor uitrol
Directeur Martin Smit van Frisbouw: “We zijn heel trots op het resultaat. Het prototype dient als demo voor gezonde en circulaire bouwprojecten in de toekomst. De wijze van bouwen is geschikt voor woningen, bedrijfspanden en scholen. Dankzij de vele partners die hebben meegewerkt aan de woning kunnen we laten zien dat deze wijze van bouwen werkt! Wij zijn klaar voor de uitrol van het concept en willen van Frisbouw een werkwoord maken: Frisbouwen.”

Updates

NIEUWS

Nieuwbouw Borger

In het Drentse Borger komen in de groene wijk Daalkampen…
Bericht lezen

NIEUWS

Friswonen in het nieuws

Nieuwsgierig naar de eerste Frisbouw-woning? RTV Drenthe nam een kijkje…
Bericht lezen