We brengen in Nederland negentig procent van ons leven binnen door. Niet alleen thuis, maar ook op het werk of op school. De binnenlucht kan wel vijf keer meer vervuild zijn dan de buitenlucht. Wij zijn van mening dat we niet alleen in een gezond binnenklimaat moeten wonen, maar ook werken en leren. Ook voor duurzame en onderscheidende utiliteitsgebouwen heeft Frisbouw een pasklare oplossing.
Het effect van damp-open bouwen
Wat is het bouwfysisch effect op de constructie als damp-open gebouwd wordt? Stel je voor: de buitengevel en het dak van onze gebouwen zijn de derde huid van de gebruiker, dan is een damp-open constructie zo ongeveer de Gore-Tex onder de bouwconstructie. Zo comfortabel dus!
Gore-Tex is ademend kledingmateriaal voor schoenen en jassen en bestaat uit materiaal dat waterdicht is en toch waterdamp doorlaat. In een regenjas van Gore-Tex word je niet nat van de regen en ook niet nat van eigen zweet.
Geen last van condensatie
Damp-open bouwen levert een gebouwschil die ervoor zorgt dat damptransport door de constructie niet belemmerd wordt. Hierdoor neemt de kans op schade door condensatie af. Anders dan bij het gebruik van materiaal als Gore-Tex, kan vocht in dampvorm, watervorm of soms gebonden aan materiaalvezels, in de constructie opgenomen worden. Hierna kan dit vocht op een ander, moment weer worden afgegeven. Er ontstaat een mogelijke buffer voor vocht uit damptransport bij winterse omstandigheden, zodat er geen condensatie plaatsvindt.
Een beschermende buffer
De buffer beschermt de constructie dan gedurende het stookseizoen. Gedurende de zomer droogt de buffer vervolgens uit voor het komende stookseizoen. Aan het eind van dit stookseizoen kan de gebufferde hoeveelheid vocht, als gevolg van hogere buitentemperaturen, naar buiten verdampen. Het effect: de buffer in de constructie raakt leeg.
Een dempend effect tegen oververhitting
Om het verdampen mogelijk te maken, moet energie aan de constructie onttrokken worden. Deze verdampingsenergie heeft een gunstig effect op de eventuele kans op warmtetransport naar binnen. Dampdiffusie open bouwen heeft dan ook een dempend effect tegen oververhitting.
Lager energieverbruik
Een lager energieverbruik voor ruimteverwarming en koeling is een ander (mogelijk) voordeel van damp-open bouwen. Dit resulteert in meer comfort voor de gebruikers van het gebouw. Daarvoor moet er vanuit bouwfysisch oogpunt worden voldaan aan de basisvoorwaarden van damp-open bouwen. Frisbouw besteedt daarom veel aandacht aan kier- en naaddichting, hoge luchtdichting, weerstand tegen winddruk, ophoping van vocht en verloop in dampweerstand door de constructie.
Frisbouwen heeft zowel meerwaarde voor gebruikers als voor eigenaren van utiliteitsgebouwen. Een korte opsomming van de voordelen:
Ben jij klaar voor een gezonde werk- en leeromgeving? Vul dan ons contactformulier in, we nemen graag contact met je op.
NIEUWS
Friswonen in het nieuws
Nieuwsgierig naar de eerste Frisbouw-woning? RTV Drenthe nam een kijkje…